G-YXSBJNGNEY
 
Search
  • Jeremia Kimari

Työ ja opiskelu

Kesätyöt ovat jälleen jokaisen opiskelijanuoren kielen päällä, ja sitä seuraa stressi ja kymmenet työhakemukset. Onko työnhaku pääsääntöisenä opiskelijana helppoa? Teoriassa kyllä, mutta käytännössä mielestäni, painosanalla mielestäni ei. Voidaan myös sivuuttaa opiskelijastatus täysin. Tammikuun työttömyysaste oli liki 9 % eli noin 235 000 henkilöä parinkymmenen tuhannen virhemarginaalilla. Kun kilpailukenttä kohdistetaan Turun noin 30 000 opiskelijaan, niin voiko näillä korteilla edes voittaa. Koskaan ei seuraa mitään hyvää, kun kysyntä ylittää tarjonnan.


Älä tyydy vähään Voi olla, että ongelma on myös kirjoittajalla tai olen liian vaativa. En koe, että Cittarin kassa tai verkkokaupan hyllyttäjä ovat liki 24-vuotiaalle opiskeluiden viimeistä vuotta lähestyvälle liiketalouden opiskelijalle ajankohtainen työpaikka, jossa pääsee kehittämään omaa osaamistaan ja etenemään nousujohteisesti urallaan. Puhelinmyynti on lähtökohtaisesti vastenmielistä ja ständeillä sekoilu lähinnä pelottaa ihmisiä, eikä kukaan katso hyvällä, että kiusaat vanhuksia kävelykadulla puhelinliittymien ja sähkösopimusten kanssa. Viime aikoina feissarit ovat ryhtyneet oveliksi: olen kohdannut myyntipuheita, joissa yritetään guilt tripata lahjoittamaan hyväntekeväisyyteen ties mille hihhulijärjestöille. Onko tämäkään sitä oman alan tärkeää työtä? No, joskus meidän tissiposkien pitää tyytyä siihen mitä tarjotaan. Voisi kuitenkin kuvitella, että markkinoilla alettaisiin pikkuhiljaa ymmärtämään, että mieluinen tai edes siedettävä työpaikka on olennainen osa henkistä jaksamista. Aikamme maapallolla on rajallinen, joten otetaan siitä kaikki irti eikä kumarruta vanhojen käytäntöjen mukaisesti. Masennus ja syrjäytyneisyys ovat lisääntymässä nuorison keskuudessa hälyttävää vauhtia eikä sitä edesauta höpöhöpöduunit ja painostaminen tehtäviin, jotka syövät omaa terveyttä.


Opiskeluiden yhdistäminen työhön


Opiskelijat painavat jo valmiiksi viisi viikkoista työpäivää, tai ainakin niin tehdään meillä BisnesAkatemiassa. Arkipäivinä kalenteri harvoin taipuu töihin, iltavuorot verottavat fyysistä ja henkistä jaksamista sekä vievät keskittymiskykyä ja tuovat usein ylimääräistä stressiä arkeen, ihan kun sitä ei valmiiksi jo olisi. Viikonloppuvuorot ovat siis luonnollinen vaihtoehto, mutta silloinkin kuukauden aidot lomapäivät ovat kahdella sormella laskettavissa. Vuokra on kuitenkin maksettava, vaikka valtio onkin ajoittain hyvin avokätinen. Kelan tädit ovat kuitenkin hyvin tarkkoina, ettet tienaa vahingossakaan paria nuudelipakettia liikaa, koska tulorajat ovat laskettu tarkasti ja naurettavan matalalle. Sinulla on siis kaksi vaihtoehtoa: joko vedät itsesi tappiin asti ja palat loppuun, mutta saat ylläpidettyä inhimillistä elintasoa ihan mukavassa kämpässä, tai mutustat nuudeleita ja tonnikalaa itsemurhayksiössä tyhjällä kalenterilla. Jos joku yksisarvinen on onnistunut löytämään kultaisen keskitien, niin tiedätte miten meidät tavoittaa.


Standardit


Nyt voimme palata kesätöihin. Työmarkkinoilla on sellainen hieno asia kuin harjoittelut, jotka ovat suunnattuja opiskelijoille. Silloin opiskelija pääsee juuri haluamaansa työrooliin, soveltamaan oppimistaan ja kehittymään eturivin paikoilla. Operaatio on kuitenkin lähes aina palkaton, hyvällä tuurilla saat ateriakorvauksen. 4 kuukautta töitä ilman palkkaa. Kiinnostaako? Vastaava aikajakso on kuitenkin pakollinen opiskeluiden suorittamisen kannalta ja voi johtaa tulevaisuudessa oikeisiin töihin, mutta silloin voidaan unohtaa säästäminen ja loppukesän rantalomat, kun tulot ovat luokkaa 500€/kk sis. asumistuki ja opintotuki.


Missä läpinäkyvyys?


Hakuvaihe menee kutakuinkin näin: Selaimen kirjanmerkit täyteen vähintään siedettäviä työpaikkoja, pistät CV:n ja saatekirjeen matkaan. Pari viikkoa kylmää hikoilua ja levotonta sähköpostin päivittelyä. Valitettavasti valintamme ei osunut sinuun. Kuinka monelle on perusteltu, että miksi? Minua ainakin kiinnostaisi tietää onko CV:ssäni puutteita. Eikö työhistoriani vastaa tehtävän kuvausta, puuttuuko jokin osaamisalue, onko saatekirjeeni liian lyhyt/pitkä, nimeni outo, eikö naama miellytä, enkö osannut tuoda esiin osaamistani, jäikö tulevaisuuden näkymäni epäselväksi vai mikä rekrytoijaa ei miellyttänyt? Ehkä on tyydyttävä Citymarketin kassaan ja vaivuttava parivuotiseen urakuolioon.
63 views0 comments

Recent Posts

See All