G-YXSBJNGNEY
 
Search
  • Jeremia Kimari

Sijoittaminen

Täytyykö sijoittamisen olla vaikeaa? Ei täydy. Toisaalta jos se olisi helppoa niin meidän ei tarvitsisi nostaa opintolainaa ja laskeskella työtunteja tarkasti jotta Kela ei tule verokarhun kanssa koputtelemaan. Mutta. Sijoittaminen voi pohjimmillaan olla helppoa, halpaa, yksinkertaista ja kivaa. Jos innostuit niin odota hetki, ei kannata vielä suunnitella rantalomaa ensi kesälle. Voimme kuitenkin kertoa miten eläkkeesi on turvattu.


Päivän motosta haluaisin kiittää Nordnetin #rahapodin Martin Paasia. Pitkäaikainen kustannustehokas hyvin hajautettu indeksisijoittaminen. Ja nyt yhdessä: pitkäaikainen, kustannustehokas, hyvin hajautettu indeksisijoittaminen. Vielä kerran: pitkäaikainen, kustannustehokas, hyvin hajautettu indeksisijoittaminen. Noniin ja sitten asiaan.


Tänään emme aio kertoa sijoittamisen saloja, seuraavaa GameStoppia, antaa äkkirikastumisen aapista, Midaksen kosketusta tai tehdä kenestäkään seuraavaa Wolf of Wall Streettiä. Sen sijaan kerromme kuinka sijoittaa laiskasti ja fiksusti. Aluksi voitaisiin kuitenkin pohjustaa että mitä ihmeen puuhastelua tämä on koska viisaina lukijoina tehän ette osta sikaa säkissä.


Wall Street ja sen tuotteet


Sijoittaminen tapahtuu pörsseissä välittäjien kautta. Annat rahaa ja saat vastineeksi osakkeita joita voit itse halutessasi myydä eteenpäin. Pörssi on samanlainen kauppapaikka kuin mikä vain kauppatori (paitsi Turun, se on kuoppa). Hinnat ovat kaikkien nähtävillä, voit itse valita mitä ostat. Hinnat ovat säädeltyjä ja muuttuvat päivä päivältä emmekä lähde yksittäisen osakkeen arvoon ja poimintaan hirveästi syventymään. Enään ei tarvitse kuitenkaan tarttua puhelimeen tai marssia pankkiin vaan internet on ystäväsi. Me suosimme Nordnettiä, mutta oma pankkisi voi olla varteenotettava vaihtoehto, tosin ne ovat yleensä kalliimpia.


Sijoituskohteita on lukuisia. Yksinkertaisimpia ja opiskelijaystävällisimpiä ovat rahastot, osakkeet, ETF:t, kryptovaluutat ja jossain määrin asunnot. Osakkeet ovat osia yrityksistä, rahastot kasaavat lukuisia osakkeita, ETF-rahastot sisältävät yleensä tiettyä trendiä tai alaa kuten uusiutuvaa energiaa tai teknologiaa ja indeksirahastot puolestaan seuraavat indeksejä jotka kuvastavat tietyn osakeryhmän keskimääräistä kehitystä. Kryptovaluutat ovat erittäin volatiileja ja asunnot vaativat usein lainaa, työtä ja sisältävät konkreettisia riskejä.


Päivän olennaisin


Indeksirahastot tuottavat keskimäärin 7% vuodessa. Tämä laskelma perustuu 200-vuotiseen historiaan johon siis sisältyy maailmansodat, pandemiat ja muutama kriisi. Indeksirahastoja on myös erilaisia: on aktiivisia joilla käydään päivittäin kauppaa ja passiivinen tyytyy seuraamaan indeksiä. Passiiviset vaativat yleensä hyvin pienet tai olemattomat kulut, eivätkä aktiiviset pysty säännöllisesti ylittämään indeksin tekemää tuottoa. Nordnetin passiivinen indeksirahasto Nordnet Indeksirahasto Suomi sisältää esimerkiksi Nestettä, Nokiaa, Konetta, Keskoa ja muita perinteisiä household nimiä. Se seuraa OMXH25 indeksiä eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta. Valitaan vaikka se. Sijoittaminen muodostuu nyt hyvin helpoksi: laadi itsellesi kuukausi säästösumma ja aloita vaikka pyöreällä tonnin kertatalletuksella seuraavasta opintolainasta niin työ on jo tehty.


Oletetaan että pääsen joskus eläkkeelle, sijoitan siihen asti opiskelijabudjetin mukaisesti yhden 2000 euron kertasijoituksen ja sen jälkeen kuukausittain noin 60 euroa niin minulla on eläkeiässä noin neljännesmiljoonan potti. Jos haluat päästä hypistelemään rahojasi aikaisemmin tai mielessäsi on rantaloma opintoajan päätyttyä niin nyt se on rahoitettu. En varmaan kuitenkaan opiskele ikuisesti joten mennään yllämainitulla tahdilla vielä muutama vuosi ja sitten nostetaan vähän numeroita jolloin aletaan puhua jo seitsemän numeroisesta summasta. Kaiken tämän mahdollistaa korkoa korolle-ilmiö eli kerryttämäsi korko kasvaa myös korkoa. Yksinkertaisesti tämä on ilmaista rahaa. Aika on kuitenkin valttia joten kannattaa pistää korkoa korolle pyörimään mielellään tämän tekstin viimeisen pisteen jälkeen.


Ei tarvitse hylätä treidaamista


Emme tyrmää yksittäisten osakkeiden ostamista täysin. Päinvastoin, se voi olla hauskempaa mutta riskit ovat suuremmat sekä sillon emme sijoita enään välttämättä fiksusti emmekä etenkään laiskasti. Yksittäisten osakkeiden kanssa moni yleensä sortuu turhaan hötkyilyyn eli myydään liian aikaisin, ostetaan liian myöhään, myydään liian myöhään, stressiä aiheutuu pienistä notkahduksista jotka johtavat huonoihin päätöksiin ja monesti syntyy ylimääräistä tunnearvoa joka voi olla hyvä, toisaalta huonoa. Mutta onhan se nyt siistiä sanoa olevansa osakkeenomistaja. Osakesalkkusi ei ole myöskään automaattisesti hajautettu kuten indeksirahastot ovat. Osakkeiden ostaminen ja myynti myös vaatii käsittelykuluja,


Osakkeita poimiessa tulisi syynätä erilaisia tunnuslukuja kuten P/E, tarkastella laskelmia ja vuosikertomuksia sekä mahdollisesti suorittaa omia laskelmia. Oman arvomaailman perusteella on helppo valita; jos tykkäät käydä Keskon kaupoissa niin osta Keskoa. Jos olet lihankulutusta vastaan niin osta Beyond Meatia ja niin edelleen. Hyvä nyrkkisääntö on että mitä enemmän kuulet jostain osakkeesta niin sitä huonompi se on. Silloin puhutaan hypeosakkeesta joka on usein kuplautunut eikä arvo perustu oikein mihinkään.


Suomessa ei voi rikastua


Kun alat vihdoin vuosien päästä avaamaan hunajapurnukkaasi niin pidä mielessä että verokarhu lipoo kieliään ikkunantakana. Kun myyt osakkeita voitollisesti niin syntyy luovutusvoittoa josta maksetaan pääomatuloveroa. Se vie 30% alle 30 000 eurosta ja 34% sen ylittävästä osuudesta. Tappiot ovat puolestaan vähennyskelpoisia. Nämä kaikki realisoituvat kuitenkin vasta silloin kun alat tekemään nostoja tililtä mutta asiaan kannattaa perehtyä. #Rahapodin jakso 225 | Veroniksit loppuvuoteen kannattaa käydä kuuntelemassa ennen kuin alat herkuttelemaan.


To the moon


Disclaimer: Tämä on minun tapa sijoittaa. En ole kertomassa mikä on väärin ja mikä oikein. Raha on monelle arka asia eikä sen kanssa tulisi lähteä leikkimään. Sijoittamisen kanssa on aina omat riskinsä jotka voivat konkretisoitua ateriakoossasi. Tutki asiaa, tee taustatyö. Suosin itse indeksirahastoja juuri siitä syystä että riskit ovat minimaaliset, kulut ovat olemattomat, aloittaa voi pienillä summilla, se on helppoa ja valmiiksi hajautettua. Jokin muu tyyli voi olla sinun juttusi.
41 views0 comments

Recent Posts

See All