G-YXSBJNGNEY
 
Search
  • Jeremia Kimari

Opintolaina

Kävimme viime kerralla läpi työnteon ja -haun aiheuttamia vaikutuksia opiskelijan valmiiksi ahdistavaan arkeen. Kaikki ei ole kuitenkaan niin musertavaa miltä näyttää. Vaikka hallituksella ei ole opiskelijan arkeen muuta kuin jaksuhalit, niin valtiolla on ratkaisu.


Nimeltään opintolaina. Vaikka lainanmyöntäjällä eli Kelalla on ohjeet tähän erittäin spesifisti selkosuomeksi https://www.kela.fi/web/selkosuomi/opintolaina niin minä muutan sen nyt junttisuomeksi. Jos opiskelet korkeakoulussa, olet lähtökohtaisesti oikeutettu opintolainaan. Opintotuki ja laina on nivottu Kelan sivuilla yhteen, joten samalla kun teet opintotukihakemuksen pääset klikkailemaan itsellesi valtion lainantakauksen, eli Kelan lupauksen siitä, että he maksavat lainan takaisin, mikäli sinä et pysty. Unohdetaan kuitenkin lainantakaus, se on vain kiertoilmaisu sille, että Kela hyväksyy opintolainasi, joka on pankkien vaatimus. Itse laina haetaan pankilta modernisti verkossa vastoin harvinaisen usean odotuksia. Sinun ei tarvitse neuvotella asiasta kenenkään kanssa, vaan prosessi on ainakin DanskeBankilla ja Osuuspankilla hyvin suoraviivainen.


Raha ei tee onnelliseksi, mutta kyllä se opiskelijaa helpottaa


Opintolainaa myönnetään lukuvuosi kerrallaan ja pääsääntöisesti syyskuusta toukokuuhun. Määrää voidaan venyttää molempiin suuntiin. Summa on kuitenkin 650€/kk eli tavallisesti syksylle 2 600€ ja keväälle 3 250€ joka nostetaan lähes poikkeuksetta könttäsummana. Laina on lähes koroton, keväällä keskimääräinen korko oli 0,45%. Ja kun takaisinmaksu koittaa, niin Kela hyvittää 40% siitä lainan määrästä joka ylittää 2 500€. Tämä tarkoittaa siis ilmaista rahaa. Edellytyksenä on kuitenkin aikataulussa valmistuminen, mutta Kelan asettamat määräajat ovat hyvin avokätisiä.
Nostan itse ammattikorkeakoulussa todennäköisesti noin 10 800€ lainaa, josta Kela siis maksaa 3 320€ eli minulle jää sen verran ilmaista karkkirahaa.Yksipuolinen väittely


Viime blogikirjoituksessa käsiteltiin sitä, kuinka opiskelijalta loppuvat tunnit viikosta ja burnout kolkuttelee ikkunan takana. Tai vastaavasti eletään solukämpässä jaetulla vessalla ja keittiöllä koska se on edullista. Ylimääräiset 3 250€ puolen vuoden välein helpottavat molempia skenaarioita kummasti. Viisaalla rahankäytöllä riittää, kun painat kesän hommia ja rilluttelet lukukauden valtion rahoilla. Ehkä kannattaa ottaa pari työvuoroa sinne tänne, jos on tottunut korkeampaan elintasoon ja tykkää käydä kaksi päivää viikossa ulkoiluttamassa haalareita. Osalle tämä on pelkkää hupirahaa, itse sijoitan osan ja loput menee minne menee. Moni pelkää lainarahalla sijoittamista, koska se ei ole omaa rahaa ja riskinähän siinä on tietysti se, että sen voi menettää. Lainalla voi kuitenkin aloittaa vaikka ensimmäiseen asuntoon säästämisen ASP-tilin muodossa tai ottaa ensimmäiset askeleet alalle pitkäjänteisten matalariskisten indeksirahastojen muodossa.


Tähän käteen ei oikeastaan ole argumentteja lainan ottamista vastaan. Korot ovat lähes olemattomat, takaisinmaksu alkaa aikaisintaan pari vuotta opiskeluiden päätyttyä ja aikaa on tuplasti opintojesi verran. Se nostaa välittömästi opiskelijan elintasoa ja mahdollistaa vapaa-ajan huvittelun sekä palautumisen.


Käydään vielä askel askeleelta läpi:


1. Haet Kelalta opintotukea ja samalla opintolainan valtiontakauksen


2. Kelan päätöksessä menee perinteisesti muutama viikko


3. Haet pankkisi verkkosivuilta opintolainaa, kun Kela on antanut päätöksen. Vaihtoehtoisesti voit kilpailuttaa hinnat, palvelumaksuissa ja nostomaksuissa on eroja.


4. Onneksi olkoon, olet rikas! Nosta rahat pankista tilillesi

42 views0 comments

Recent Posts

See All