G-YXSBJNGNEY
 
Search
  • Jeremia Kimari

Korona-ajan opiskelu

Updated: Mar 18, 2021

Kaikki ovat varmasti jo kyllästyneet puhumaan koronasta. Minäkin olen ja lopetin aktiivisten uutisten seuraamisen viime vuoden huhtikuussa, koska aiheesta syntyi ylitarjonnasta johtuva nausea. Mutta korona sateenvarjon yksi aihe on jäänyt mediapimentoon ja se on opiskelukulttuuri. Aion nyt tarttua sarvista kiinni täysin ensikosketuksen kokemuksien kautta. Tällä kertaa jätetään yritystausta taakse ja takerrutaan puhtaasti opiskelijapuoleen.


Ajatelkaa fukseja


Ensimmäisen vuoden opiskelijoille tilanne on varmasti surkein. Minä ehdin toisen vuoden opiskelijana sentään tutustamaan luokkalaisiini, kokemaan opiskelijaelämää Turussa ja käymään erilaisissa riehoissa, vaikka nekin pistettiin viime keväällä hyvissä ajoin poikki. Kuvittele, kun muutat ensimmäistä kertaa omillesi toiselta paikkakunnalta, ehdit heittää moikat ja muistaa kourallisen nimiä orientaatioviikolla, kunnes rajoitukset painetaan päälle. Näet luokkalaisesi ainoastaan nimikirjaimina etäluennoilla ja mahdollisuutesi päästä tuomaan itseäsi esille tai tekemään kavereita jäävät hyvin rajatuiksi. Siinä on tuutoreillakin sormi suussa, kun luokka koostuu noin 20 henkilöstä, rajoitusten myötä vain puolet ryhmästä voivat tavata kerralla ja paikat pistetään kiinni ennen auringonlaskua. Yksiön seinät alkavat kaatumaan päälle, kun tuijotat päivän neljättä etäluentoa. Hallituksen vastaus on, että pidetään kaikki juottolat auki koska ryyppääminen on suomalaisen etuoikeus, mutta koulut suljetaan kiinni, unohdetaan nuorten kanssakäynti heidän parhaimpina vuosina ja syrjäytetään kokonaisia ikäluokkia.


En nyt halua, että opiskelijat tulisi päästää kaduille sekoilemaan ja baariin juomaan taas hanoja tyhjiksi. Vaikka se olisi kuinka olennainen osa opiskelijaelämää, niin tärkeintä on sosiaalinen vuorovaikuttaminen. Sitä ei saada Teamsissä, Zoomissa, Skypessä tai yhtään missään muualla täyteen potentiaaliinsa, kuin fyysisessä kanssakäynnissä. Jos alakerran kulmapubi voidaan pitää täydellä kapasiteetilla auki 9-23, Alko saa myydä viinaa ja Veikkaus ylipäätänsä jatkaa toimintaansa, niin miksi opiskelijoita ei voida päästää nauttimaan kampuksille niinkin yksinkertaisista asioista, kuin toiselle ihmiselle puhuminen. Minua kovasti ihmetyttää miten baarit ja ravintolat saatiin tähän asti pitää auki, mutta kirjastoja, kouluja, teattereita, muita kulttuuria sekä sivistystä edistäviä laitoksia ja jopa yksityistapahtumia, kuten hautajaisia potkittiin päähän. Olemme kaikki luonnollisesti BisnesAkatemiassa yrittämisen kannalla, mutta ainutlaatuinen statuksemme opiskelijayrittäjinä sotii molemmilla puolilla ja nyt kaivataan toimintaan yhtenäistä linjaa.


Kun seinät kaatuvat päälle


Katkeraksi tässä väkisin tulee, kun pari vuotta vanhemmat kaverit muistelevat värikästä ja railakasta opiskelijaelämää elinkaarensa parhaimpina vuosina, mutta me jäimme epäonnisina jyrän alle. Eipä ole hirveästi jälkipolville kerrottavaa etäluennosta #14 tai siitä kuinka hauska hyppytunti oli tiskata tai pestä pyykkiä oman yksiön nurkissa. Jokainen tunti ja luento tuntuu samalta kuivalta puulta, ainoastaan nimet saattavat vaihtua tai kameroihin hyvällä tuurilla ilmestyy muutama tonnin seteli -tuijotus. Kaikki persoonallisuus on viety pois, aikataulut ja keskittyminen muuttuvat hyvin erilaisiksi, kun kodin houkutukset mahdollistavat kaikennäköisen samanaikaisen puuhastelun eikä edes kaverin kanssa voi kuiskutella viime viikon Nightclub Marilyn reissusta. Kaikki tämä on hyvin epäinspiroivaa ja demoralisoivaa, joka johtaa hyvin äkkiä vakavampiin yhteyskunnallisen tason ongelmiin. Suosittelen Gasellien tuoretta Zen-levyä, joka takertuu muutamassa kappaleessa korona-ajan ahdistukseen ja muumioitumiseen.

78 views0 comments

Recent Posts

See All